Monday, March 9, 2015

hitting 20weeks.

hermmm. its time to think wisely. knowing myself who dont really do the think thing, the time is just not right. so when is the right time? on the day I need to come out with a decision lah jawabnya!

susahlah sebenarnya macam ni. kenapa laa ramai sangat nak bersalin kat Putrajaya? heyy, sama jela mana-mana. as long as both Mak dan Baby selamat. you guys make me stress!

back to 2012, when Im about to deliver Addinsara, Im facing a situation which makes me super risau. I came to the hospital at 9am on September 15, because the baby is not moving since last night around 11pm. dah sampai, dah check dan dah confirm "yela, baby tak gerak. tapi reading ctg ni baby ok" by the nurse makes the doctor check the ve. oh, 3cm dah. its time!

unfortunately, there is an issue with the beds at this Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan's Hospital! so they decided to transfer me to either HUKM or HKL. hah?? jauh weh. kesian laa hasben ku nak berulang alik. hah, sangat baik isteri ini kan? dah masa-masa nak bersalin masih fikirkan kebajikan hasben! masa ni, dia punya menyesal sebab tak ambik pakej FPP memang meluap-luap. haha. ok, nak jadikan lagi dramatik, nurse cakap macam ni "kami transfer ke HKL ye Puan. call HUKM tak berjawab. driver ambulans nak destinasi yg confirm. ambulans dah sampai" gulp, memang betul-betul jauhhh ni.

so here is the happy ending story. I still remember his face. Dr Hafiz. dia datanh from the back side of the dewan bersalin and said "Patient datang sebab baby less moving kan? saya tak nak dia transfer. hold kat labour room belakang sampai ada bed kosong. kalau tak ada jugak bed kosong hari ni, discharge dan datang balik. rumah dia cuma 5minit je dari sini" I am soooo grateful. Alhamdulillah. rezeki anak. 

ok, dari kisah pendek tu I tell you Im sooo panik, risau dan dup dap gila teruk masa dibagi tahu kena transfer tu. sebelum ni dengar je cerita kawan-kawan, tapi bila jadi pada diri sendiri, haa toksah laa beria 'nak rasa pengalaman natural nak bersalin'. sangat satu pengajaran.

today, when I find out that most of the patients that come to Putrajaya are from Shah Alam, Subang, Puchong etc just because they want to have Wilayah Persekutuan Putrajaya stated in their baby's birth certificate, I am so angry. your addiction sounds ridiculous to me. really? hermmm.

oh yes, I believe not every patients have the same intention. others might have good reasons. I guess.

ok, lets jom think. FPP Putrajaya, Az Zahra or Batu Pahat? haaa, comel kan Batu Pahat included. alang-alang kena jauh, biar jauh teusss. muekekeke.

Monday, November 3, 2014

how good looking is your Mr Good Looking?

memasuki tahun ke-4 pengajian, ai dah imune dah dengan stail-stail lecturer ni mengajar, memberi markah dan merangka strategi. haa, tahun ke-4 baru imune. tahun ke-2 dan ke-3 apa ai buat ai pon tak pasti. hahahaha.

ok, most of the lecturers love to give take home test to the students. seriously I'm so kesian with the lecturer. they are not only facing students. they are facing a group of people with huge agenda in life. paham ke idok?
gini, part time student ni dahlah bekerja, ada pulak yang dah berumah tangga, pakej lengkap lagi beranak-pinak. can you imagine the burden they carried at their back? I know you dont :p
so what I want to say is to make sure setiap students rasa fleksibel, lecturer akan bagi take home test untuk menjimatkan masa students kat school. actually, I'm not really suka this type of test. sebab once I left the school every weekends, I left the books too! hahahaha

this is want to write. this semester I'm taking Accounting. can you imagine how cute a person named Noor Faizah taking the Accounting class? kahkahkah. to tell you the truth, I'm soooo feel want to cry! I'm good with numbers but not good with accounting. dont get me wrong. what I meant by i'm good with numbers is I remember all my best friend's birthday, my family birthday and my family's phone number. that's count right? ^_^
so I strongly believe that accounting will makes me headache the whole semester!
 
but then, my impression of accounting gone with the wind when I found that my accounting lecturer is someone with a very good looking. yes, he's a man! bapak ah, hensem weh. camni, tiap-tiap semester pon ai sanggup jek belajar akaun! muekekeke. that good looking Mr-No-Dr-No-Prof-Title makes me automatically very good in account! rasa macam nak lempang muka sendiri, sebab akaun tu senang tetiba! hahahahahaha.

due to the less meeting, the Mr-No-Dr-No-Prof-Title decided to give test as take home test. yeayyy!! the class so happy. me too. alaa, simptom nak balik awal gitu laa dia. tapi, when the Mr-No-Dr-No-Prof-Title mailed the question paper, rasa nak pitam! weyyy, 90 marks?? weyyy, beria-ia dia bagi soalan! crap!


Part B.
tengok-tengok 52 marks!
 
The moment I looked at this question, the good looking Mr-No-Dr-No-Prof-Title terus hilang suka-nya dari dalam diriku inewww! grrr, headache dah the whole semester ni hah! rupa ada, kejam pon ada. nangesss!
 
 
nota kekaki: mana entah segala contoh eksesais buat dalam kelas, ke dalam kelas takde buat eksesais? buat ape tah tak tau =(

Thursday, October 9, 2014

Nur Addin Maisarah, 2 years old on September 16th, 2014.

16 september 2014.

the so called echa junior turns two! hip hip horey! errr, kenapa she's been called echa junior? first, because I give birth to her! hehek. next, sebab she copied all si echa's peel. ouchhhh. hahaha.

ok, back to the story of two years old baby girl. haishh, mana boleh sebut baby dah. big girl, yes she is. tak ada sehari pun sepanjang Addinsara being a big girl ni, both Ma and Ayah tak sebut "dah besar dah, cepatnya besar". tengok anak membesar depan mata macam satu anugerah keajaiban dari Yang Maha Besar, subhan Allah.

berbekalkan sedikit pengajaran dari beberapa perkara, no celebration for Addinsara's birthday. tapi, untuk tetap tidak menghampakan anak kecik ineww, saya buatkan one small and simple cake for her. hehek, kekdahnya anak kecik tak tahu menahu akan birthday laa bagai. mak dia jeww beria. kekeke. so I made choc cake with chocolate ganace as topping, bubur merah putih and pulut kuning with kari ayam. I tell you what, there was only chocolate cake in my list but then my Bonda asked to cook bubur and pulut. jerit perih okeh I cooked for us family and my in laws too. exhausted yet happy tummy! 


the cake! 


bubur merah putih!

hello birthday girl ♡


happy bithday my dear sayang sweetheart manja cikebum cikebum. be safe. be nice to people. Ma and Ayah love you sooooo muahhhh!

notakaki: 2years old girl still cant babysit a tiny baby. so yes, that is the reason why. toksah tanya bila nak ada baby kecik. are we clear? :p

Monday, September 15, 2014

budak menulis.

selalu. selalu ada orang tanya "kenapa ambik course tu?". dan, saya tak pernah ubah jawapan saya sejak dulu. sebab saya minat. yup, saya minat dengan bidang penulisan. saya tak dapat nak sah kan sejak bila tapi satu perkara yang saya ingat, setiap kali dapat buku teks untuk darjah atau tingkatan baru, perkara pertama sekali saya akan tengok nama pengarang buku tu. kemudian, saya akan baca latar belakang beliau kat kulit belakang buku. tu masa kat dalam kelas sebaik saja dapat buku-buku teks tu. lepas tu malam dah balik rumah, saya akan belek-belek dari muka depan hingga habis sebuah buku teks. saya tengok gaya penulisan setiap pengarang. selalunya pengarang buku teks lebih dari seorang, so siaplah saya teka siapa buat bab itu siapa buat bab ini. 
sama jugak dengan baca surat khabar. setiap hari Ahad, ada satu ruangan dah-tak-ingat-nama dalam akhbar Mingguan Malaysia. itulah bacaan kegemaran saya masa sekolah rendah. saya tak peduli pun dengan isu yang dikupas, saya baca sebab saya suka dengan kesinambungan ayat demi ayat dalam sesebuah penulisan yang membuat mesej artikel tersebut sampai kepada pembaca. kemudian, masa sekolah menengah saya suka jugak ruangan Jarum Emas dalam Metro. resah betul kalau hari minggu hujan turun. sebab, saya tak dapat kayuh basikal untuk beli surat khabar. 

tapi itu lah, kerugian saya dalam perkara ni ialah bila saya tak mampu untuk membeli nashkah-nashkah bagus di kedai buku. waktu tu, semua buku kelihatan mahal untuk saya mintak Mak belikan. tipulah kalau saya tak kecewa. saya pernah sebak (bergenang air mata) sebab dah tunjuk macam-macam isyarat menandakan saya nak satu buku tu. Mak kata mahal sangat, saya tak perlu buku tu untuk sekolah. Mak cuba pujuk dengan suruh saya pilih majalah Kuntum, Bintang Kecil etc tapi saya tak mahu. saya terus keluar dari kedai buku tu. (baca: saya anak bongsu yang memang kuat merajuk). oh tapi, saya puji sikap Mak saya yang memupuk budaya membaca pada saya dan kakak. kakak saya pelanggan setia majalah Bujal. mak belikan tiap-tiap bulan. Mak kata komik tak berfaedah, majalah kanak-kanak yang macam Bujal, Kuntum tu semua ada isi yang berguna. masa mula-mula bercadang memohon jurusan penulisan, saya memandang ke arah kewartawanan. menulis berita, menulia artikel, menulis jurnal. semasa temuduga untuk memasuki Akademi Seni Kebangsaan (ASK) yang kini dikenali dengan nama ASWARA, saya sangat gementar. bila ditawarkan, saya terlalu gembira. tapi, yuran pengajian sebanyak 16,000 merupakan kekangan besar buat saya. saya rasa, Mak pun tak sangka saya akan ditawarkan. lebih tepat lagi, Mak tak tahu yang minat saya begitu dalam dalam bidang ini.

tamat diploma, saya ditemuduga dan ditawarkan jawatan wartawan pelancongan di sebuah majalah pelancongan yang kini semakin terkemuka. tak mahu sebut, sebab nanti orang google nama majalah tu akan dapat pautan ke pondok buruk saya ni. hehe. dengan semangat tamat belajar dah dapat kerja, saya dapat rumah sewa, pinjam kereta kakak, saya terus menetap di Shah Alam mwnunggu seminggu lagi untuk lapor diri di syarikat tu. masa tu, 2008, isu yang paling sensasi kat Malaysia ialah beberapa gadis Malaysia ditahan di luar negara sebagai keldai dadah. Mak mula tak senang hati dengan kedudukan saya yang cuma seorang diri menyertai syarikat tersebut. lebih-lebih lagi, penyelia saya meminta saya menemuinya di KL Sentral untuk membuat liputan tugas pertama pada hari pertama bekerja. saya tewas dengan keraguan Mak. saya senyapkan diri dari penyelia dan saya balik ke Batu Pahat. menyesal? waktu tu, ya. sekarang, tidak. sejak dari saat itu, saya percaya Yang Maha Mengetahui akan menggantikan kehilangan dengan sesuatu yang lebih baik, in shaa Allah.

nota kaki: nakun, buku HR adalah sangat kompleka untuk saya baca! hahahaha


Tuesday, September 2, 2014

September, tahun ke-4


senyum. adalah sesuatu yang sangat ironi tentang september dan tahun keempat. kadang-kadang saya boleh jadi salah faham dengan pengiraan saya sendiri. tapi sebenarnya, ia bergantung kepada apa yang saya sedang kira. oh, ini juga menunjukkan betapa saya banyak membuat keputusan besar pada tahun 2011.

13 september 2014 ni adalah permulaan untuk semester baru tahun ke-4 pengajian. phewww, bukan sesuatu yang mudah untuk mencecah hingga ke tahun ini. dugaan nya jugak bukan kecil-kecil anak. dah macam-macam benda saya lalui. dugaan anak, dugaan masa, dugaan kewangan dan dugaan komitmen. Allah Maha Mengetahui. DIA memberi apa yang kita perlu bukan? banyak, yang saya mahu sepanjang empat tahun ini yang masih saya tak dapat. tapi, saya tahu setiap satu yang saya dapat itu adalah apa yang DIA tahu saya perlu. dan kadang-kadang saya pun tak faham macam mana seorang faizah boleh menjadi se tenang ini dengan chaos kehidupan nya. faktor usia barangkali

10 September 2014 ni adalah tahun baru iaitu genap tiga tahun dan keesokannya memasuki tahun ke-4 buat perkahwinan saya dan suami. ya, kami jugak pasangan suami isteri yang normal macam pasangan lain. kami bukan mutan (menaip sambil tonton filem X-men), kami bukan adiwira (malam tadi menonton The Avenger 2012) dan kami bukan pasangan diraja (ni takde tontonan menarik) yang segalanya mudah untuk diharungi. ada batas yang perlu kami usahakan untuk membuahkan hasil. ada tanah yang perlu kami gali untuk mencari jawapan.

eh, macam melebih-lebih sangat pulak perumpamaan yang saya guna. tapi itulah, nak tunjuk pahit getir perkahwinan dalam konteks perumpamaan melayu. hehehe.

nota kaki : saya harap, kedua-dua perkara ini tetap teguh bersama saya pada tahun ke-4 ini. perjuangan saya belum tamat lagi.

Tuesday, May 20, 2014

Thai Tom Yam Kung!

mula-mula, tepuk tangan kuat-kuat. sebab, entri ini adalah entri tentang makan! kekekeke. 

tadi, Unit Gagasan Manusia (suke ah dengan rekaan nama neh) kita tu buat farewell sekali welcoming sekali acah-acah menggemokkan badan. kami kat UGM memang takde style potluck. bukan sebab malas, tapi kami semua tak rajin. muekeke. so, kami selalu makan-makan kat luar je. kali ni, kami makan kat Thai Tom Yam Kung, Presint 15. oh, actually ni kali kedua kami makan kat sini. dalam konteks perniagaan, 'return customer' bermaksud perkhidmatan yang mereka tawarkan memuaskan hati! :D (baca: ada jugak baca review dari blogger lain kata tak puas hati. mungkin, kita ni adalah sejenis 'tak-kisah-asalkan-tak-sarkastik' so kita skor Thai Tom Yam Kung ni sebagai OK)

kita tak mau cerita banyak-banyak sampai beribu-ribu lemon. kita cuma nak cerita tentang food & service. food dia memang adoi adoi adoi sedap nyum nyum lazat! ok, ini adalah untuk si penggemar nasik dan lauk-pauk okeh. sebab restoran ni Thai cuisine yang ramai orang tau terkenal dengan makan yang mengenyangkan. hehe. ok, service pulak. dua kali ke sini, kami reserved tempat berserta menu. bila meja reservation tu dah half full, dorang akan mula serve makanan. haaa, masa ni memang nak menyumpah orang yang tak sampai-sampai lagi. lapar oi tengok juadah!

Tom Yam Kung


Ayam Gajus


Kangkung Crispy


Beef Paprik

Ikan Siakap Tiga Rasa

erm, itulah menu kami semalam! kita makan habis nasik sepinggan tau! err, whats new? muekekeke.

notakaki: bila cite dengan husband, beliau akan cakap 'oh, kedai yang awak kata nak ajak saya makan tapi tak ajak-ajak lagi sampai sekarang tu?' sentap.


Sunday, May 11, 2014

"Adult Fairy Tales"

11 Mei 2014.

hari ni, pembentangan projek berkumpulan untuk subjek Pembelajaran Dewasa (Adult Learning). pembentangan ni bukanlah sejenis pembentangan yang satu kumpulan pergi depan kelas, tunjuk slide dan bercakap. macam pembentangan biasa sebelum ni. bukan macam tu. pembentangan ni sejenis: sebuah kumpulan diminta merangka sebuah program / aktiviti selama 20 minit. kiranya, jadi trainer, consultant & fasilitator selama 20 minit tu. setelah proposal "Belon Happiness" then "Pulau Idaman" ditolak mentah-mentah oleh Dr, kami akhirnya membawa sebuah aktiviti diberi tajuk "Adult Fairy Tales" (AFT)

konsep permainan/aktiviti AFT ni mudah saja. peserta diminta untuk duduk dalam bulatan. teddy bear akan diedarkan dari seorang peserta kepada seorang peserta sebaik muzik dimainkan. kemudian, peserta yang memegang teddy bear semasa muzik dihentikan diminta untuk membuat cerita berdasarkan ayat pertama yang telah diberi oleh fasilitator. mudah sangat kan? asalkan, objektif tercapai. 20 minit je pun! pada awalnya, kami nak guna bola je sebagai medium pemilihan tu. tapi hakak acah-acah bagi idea nak guna teddy bear sebab nak bagi bebudak dewasa tu bercerita sambil pegang teddy bear. tapi, dorang buat bebaling pulak teddy hakak tu. bapak-bapak dan mak-mak budak lagi terok main patung. ceh cis huh!

ni cik teddy bear yang jadi medium pemilihan peserta bercerita


so, tugas hakak adalah jaga slide dan muzik! gila senang! sebab apa hakak dapat tugas senang? sebab hakak nak dudukkk sajo! mampu? hahahaha. 


my team members!
left: fazly, me, fiza, banu & daus

ok, secara keseluruhan pembentangan ni sumpah penat hokay! mula pukul 8.30 pagi, 12 kumpulan organize non-stop sampai pukul 2.30 petang! macam-macam game ade! musical box, bom country bom, bina paku, mancis sayang, flying ball, dadu, bercerita dll. penat weh! ni masa menaip ni pon sengal-sengal segala urat ni. tapi gigih jugak on laptop buat report pulak! perghhhhh.

setelah yang ini tamat, minggu depan nak present kelas Prinsip Pengurusan pulak. present video hah! semester ni memang mencabar. serius!

*aci sambil taip esaimen individu Teknik Perundingan