Tuesday, September 9, 2008

[tunas]

selamat kembali kepada diri aku yang telah pulang ke pangkal realiti..!! aku tak tidur sejak dari hari sabtu (hari novel [tunas] dibeli) sampailah menjelang hari ahad. tipulah kata tak ada kesan. kena pulak bulan-bulan puasa neh. memang hilang kawalan diri gak aku sepanjang hari ahad tuh. tapi, alhamdulillah aku berjaya puasa sampai waktu berbuka & alhamdulillah jugak aku belum mati lagi.

so, saudara zhfr, ini perkongsian saya tentang buku tersebut!

[tunas] ni rupa-rupanya pra-sekuel (prequel) dari novel aA+bB. novel ni ada dua main story. mula-mula tentang addin & benz then tentang mags seven. addin neh head girl kat kolej Tunas & benz neh plak dikategorikan sebaga Mafia Rusia. dorang neh diklasifikasikan sebagai kutub utara & kutub selatan. nak gaduh semedang! mags seven plak tentang persahabatan tujuh lelaki yang otak-putus-fius. mags seven neh junior addin & benz. erk, kalau aku tulis berkajang-kajang (ambik ayat hlovate) pasal watak-watak neh pon, bukan semua orang minat nak ambik tau. kan? so, untuk mengambil langkah selamat, i'll cut it short! [tunas] neh tentang kehidupan student kat kolej tunas yang mana batch addin & benz adalah first batch kolej tu. bermulalah cerita~

yang paling best tentang buku neh adalah ayat-ayat dia. sempoi! kredit untuk gerangan yang menulisnya, inche hlovate! erm... humor (word neh pengaruh dari fariz lah neh) dalam buku neh memang buat aku yang sekarang ni so-into-reading hilang terok dalam [tunas]. ada sedikit kagum dengan inche hlovate sebab dia mencurahkan segala ilmu sains dalam neh. otak aku memang berputar hebat demi membaca rumus-rumus dan teori-teori fizik, kimia & add math dalam tulisan beliau neh. tak tahulah pulak aku kalau kalian yang baca..


makanya, wujudlah aku pada rindu tahap superb kat zaman sekolah. jujurnya, sekolah aku tak gempak macam kolej tunas neh. tapi, tempat bermulanya impian & cita-cita, takkanlah aku boleh lupa. rasa kesal pulak skip kelas bio, layan ngantuk time kelas fizik, pastuh gelakkan chekgu aminah time kelas kimia & bermalas-malasan buat homework add math. kalau aku tambah sedikit motivasi plus kerajinan mesti aku boleh kredit subjek sains! sebal tahap sepuloh!!

sekolah aku:


tembok ni banyak berjasa masa aku sekolah!


usai membaca [tunas], aku berkira-kira untuk mencari aA+bB dan membacanya untuk kali kedua! penasaran (mengambil word zee plak) dengan kisah addin & benz!!

oh ya, [tunas] merupakan special present dari aku untuk diri sendiri sempena ulang tahun aku. present ni paling indah. serius!

"don't you dare to trouble the trouble if you don't want the trouble to trouble you"

-qoute from [tunas] by hlovate-


4 comments:

zhafir said...

hm ko macam tertarik sungguh!

ok, ill get this novel later...

kalau tak best, aku bakar!

haha

mastikus said...

aku masih mahu mencari satu sikap untuk ditanam dalam diri aku..

mahu tahu??

sikap "boleh" membaca..

adeh..teringin juga spend time baca novel..:(

UnGu said...

zhafir: wooo! ganaz mcm benz dlm buku neh..

mastikus: silalah cube stick dgn buku. nnt mesti kunci kamu terabai... lalalala

tekelit.nyibun said...

fisrt time comment here. and hope stopping by here allow by the writer.
to the topic: aku mmg ske jer cerita benz & addin tuh.. bacala hlovate punyer e-book. mmg best giler.